Saturday 22 September 2012

ရွမ္းေခါက္ဆြဲ

ဒီေန႕ေတာ့ ထမင္းမစားခ်င္တာနဲ႕ ရွမ္းေခါက္ဆြဲလုပ္စားျဖစ္ပါတယ္.. ဆိုင္ကေရာင္းတာနဲ႕ မတူေပမဲ့..လြယ္လြယ္ကူကူနဲ႕ ျမန္မာျပည္က ရွမ္းေခါက္ဆြဲ အလြမ္းေျပစားလို႕ရတာေပါ့..
လုပ္နည္းေလးကလြယ္ပါတယ္...
ပါ၀င္တာကေတာ့....
(၁) ၾကက္သားအသား
(၂) ခရမ္းခ်ဥ္သီး (ခပ္ထူထူးေလးေတြလွီးထားေပးပါ)
(၃)  ၀မ္းဘဲတံဆိပ္အျပာ ဆန္ေခါက္ဆြဲ (မစားခင္တနာရီအလိုတြင္ ေရစိမ္ထားေပးပါ)
(၄) မုန္ညွင္းခ်ဥ္
(၅) ငရုပ္သီးခြဲျခမ္း (ဆီနည္းနည္းနဲ႕လွိမ့္ထားေပးပါ)
(၆) ေျမပဲ (မညက္တညက္ ပုလင္းေလးနဲ႕ႀကိတ္ထားေပးပါ)
(၇) ဂ်င္းနည္းနည္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနည္းနည္း၊ (ႏုတ္ႏုတ္ စင္းထားေပးပါ)
(၈) ၾကက္သြန္နီတစ္လံုး၊(မညက္တညက္ေထာင္းထားေပးပါ)
(၉) ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊ ငရုတ္သီးစိမ္းမႈန္႕၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊ မဆလာနည္းနည္း ၊ ဆီ၊ နံနံပင္
(၁၀) ၾကက္ရိုးအနယ္ငယ္

# ပထမဦးဆံုး ၾကက္သားအသားေတြကို ေသးေသးေလးေတြတံုးၿပီး ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊ ဆႏြင္းမႈန္႕၊
   မဆလာနည္းနည္းတို႕နဲ႕ နယ္ထားေပးပါ..
# ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႕ဂ်င္း ႏုတ္ႏုတ္စင္းထားတာေတြကို ဆႏြင္းအနည္းငယ္ထည္႕ၿပီး ဆီမ်ားမ်ားထဲတြင္  
   ဆီသတ္ေပးပါ..
# အနံ႕ေမႊးလာၿပီဆိုရင္ ၾကက္သြန္နီမညက္တညက္ေလးကိုပါ ထည္႕ၿပီးႏြမ္းေအာင္ လုပ္ပါ..
# ၾကက္သြန္နီႏြမ္းၿပီဆိုလွ်င္ ငရုတ္သီးအစိမ္းမႈန္႕ထည္႕ပါ.. အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္
    ယခုဆီသတ္ထားတာေတြကို တ၀က္ခြဲထည္႕ေပးပါ။
# ဆက္ၿပီး ၾကက္သားအရသာနယ္ထားတာေတြကုိထည္႕ၿပီး လံုးေပးပါ.. လံုးလာလွ်င္ ဆား၊
   အခ်ိဳမႈန္႕၊ ေရထည္႕ၿပီး  ၾကက္သားႏူးၿပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ။
# ၾကက္သားက်က္လွ်င္ ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ထည္႕ၿပီး အေအးခံထားပါ။
# ခုနက တ၀က္ဖယ္ထားတဲ့ ဆီသတ္ထားတာေတြကို အိုးထဲတြင္ထည္႕ကာ ပူေအာင္ျပန္လုပ္ၿပီး..
   ခရမ္းခ်ဥ္သီး လွီးထားတာေတြကို ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕ထည္႕ၿပီး ဆီျပန္ေအာင္ တည္ေပးပါ...
# ခရမ္းခ်ဥ္သီးက်က္လွ်င္  ခြက္တစ္ခုထဲတြင္ ထည္႕ၿပီးအေအးခံထားပါ..
# ၾကက္ရိုးကို သန္႕စင္ၿပီး ေရဆူဆူတြင္ထည္႕ၿပီး ႏွစ္နာရီခန္႕တည္ထားေပးပါ..

စားေတာ့မယ္ဆိုလွ်င္..

# ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ထဲကို ေရစိမ္ထားေတာ့ ဆန္ေခါက္ဆြဲကို နွစ္မိနစ္ခန္႕စိမ္ၿပီး ေရစစ္ကာ စားမည္႕ 
   ပန္းကန္တြင္ ထည္႕ပါ..
# ေနာက္ၿပီး.. ၾကက္သားခ်က္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးခ်က္၊  မုန္ညွင္းခ်ဥ္၊ ငရုတ္သီး
   အၾကမ္းဖတ္ေၾကာ္၊ ေျမပဲေထာင္း၊ မ်ားထည္႕ကာ သမေအာင္ နယ္ၿပီး နံနံပင္ျဖဴးကာစားလို႕ ရပါၿပီ...

အရည္ေသာက္အတြက္
# ၾကက္ျပဳတ္ရည္ကို တ၀က္ခြဲထားၿပီး ဆား၊ အခ်ိဳမႈန္႕၊ ငရုတ္ေကာင္းထည္႕ကာ နံနံပင္ျဖဴးၿပီး
  အရည္ေသာက္လို႕ပါတယ္..

# # # ကၽြန္မအိမ္မွာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္၀ယ္ထားၿပီးသားမရွိလို႕ နံနံပင္သံုးတာပါ..
           ၾကက္သြန္ၿမိတ္သံုးလို႕လည္းရပါတယ္..


3 comments:

  1. ရွမ္ေခါက္ဆဲြစားခ်င္လိုက္တာသေရက်သြားပါတယ္ေဘဘီေရ သီတာ

    ReplyDelete
    Replies
    1. အမ်ားႀကီးစားသြားပါေနာ္ မသီတာ.. အားေပးတာေက်းဇူးပါေနာ္...

      Delete
  2. Can you please provide မုန္ညွင္းခ်ဥ္ recipe in English?
    I greately appreciated, thanks.

    ReplyDelete